Design
Ontwerpen in suiker en chocolade - ( Industrial Design - Sugar and Chocolate )
In de Pers : 19-07-2002 ZALTBOMMEL, 19 juli - Industrieel ontwerpen en 'eten' lijkt ver uit elkaar te liggen, echter door een zeer leuke
samenloop van omstandigheden, maakt het Nederlands Patisserie Team Nederland gebruik van de kennis en vaardigheden van
industrieel ontwerper Stephan Manie. Deze uit s'-Hertogenbosch afkomstige ontwerper is continu op zoek naar nieuwe uitdagingen.
Na zijn afstuderen aan de Academie Industrieele Vormgeving in Eindhoven in 1991 houdt hij zich in de breedste zin des woords bezig
met vormgeving. In de afgelopen jaren heeft hij zich internationaal geprofileerd middels een grote diversiteit aan projecten ;
een bankbiljetstrijkmachine was zijn eerste spraakmakende project, daarna volgden promotie-trailers van Martinair en DTM-Philips-tour.
Ook maakte hij meerdere tv-decors voor Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse zenders, Attracties voor Ecodrome-Libemagroup, Custommade-Sieraden
van materiaal gebruikt in botbreuken, mede-initiator van Horse Information System, vormgever van websites etc.... etc...
Tijdens het trouwfeest van Irene Moors, kwam Stephan in gesprek met Rudolph van Veen en Robert van Beckhoven over de bruidstaart, vormgeving
smaak en orginaliteit was direct het punt van discussie, passie met het vak resulteerde in vervolgafspraak in de bakkerij van Robert van Beckhoven
in Oisterwijk. De Horecava 2002 was de eerstvolgende wedstrijd waar Rudolph een showstuk neer moest zetten, na heel veel schetsen, mallen maken,
experimenteren en trainen raakte ook Stephan vertrouwd met het materiaal 'suiker', uitgaande van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het
materiaal stond er in januari 2002 een prachtig showstuk in Amsterdam waarmee Rudolph zich kwalificeerde voor de WK Patisserie in Lyon 2003.
Koningin Beatrix neemt Moederdagtaart in ontvangst
In de Pers : 09-05-2005 DENHAAG, Hare Majesteit de Koningin heeft op maandag 9 mei 2005 op Paleis Huis ten Bosch een taart in ontvangst
genomen, die haar naar aanleiding van Moederdag werd aangeboden door de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV).
De taart werd op verzoek van de NBOV gemaakt door leden van het Nederlands Patisserie Team, die ook bij de aanbieding in Den Haag aanwezig waren.
Het is al jaren een goede gewoonte van de NBOV om rond moederdag Koningin Beatrix, beschermvrouwe van de brancheorganisatie, een speciale Moederdagtaart
aan te bieden. Omdat de Koningin dit jaar haar 25-jarig regeringsjubileum viert, nam ze de taart deze keer persoonlijk in ontvangst.
NBOV-voorzitter Jacques van de Vall was samen met algemeen secretaris Theo Volkeri en communicatiemedewerker Linda van ’t Land aanwezig op Huis ten
Bosch om namens de NBOV de taart aan te bieden. Hij feliciteerde de Koningin van harte met haar jubileum en bedankte haar ook voor haar rol als
beschermvrouwe van de vereniging. Een taak die haar moeder Juliana ook al vele jaren vervulde.
Patissiers Robert van Beckhoven, Jan Willem Jansen, Ronald van Haarlem, Rudolph van Veen en Stephan Manie zijn wekenlang bezig geweest met de
voorbereidingen van de Moederdagtaart. Ze hebben een twee meter hoge stellage van pure chocolade gemaakt, waarin diverse taarten en grote
suikerbloemen zijn geplaatst. Er is voor dit ontwerp gekozen omdat de Koningin zelf altijd zeer geïnteresseerd is in kunst en dit een goede
gelegenheid was om te laten zien dat óók patisserie een ware kunstvorm is. Het Nederlands Patisserie Team werd afgelopen januari tweede tijdens
de Coupe de Monde in Lyon, de meest prestigieuze wedstrijd in de wereld van patisserie.
|